99 gl1500 won't crank - Page 2 - Steve Saunders Goldwing Forums

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
post #11 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 04:02 PM
Member
 
Jmly's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Monongahela, Pennsylvania, USA
Year: 1998
Make: Honda
Model: GL1500 SEI Motortrike
Posts: 120
Post imported post

If nothing else, take the battery to a local Advance Auto Parts store or NAPA and let them do a free load test on it unless you have a load tester, that will tell you the condition pretty quickly I have seen many batteries read 12 or more...till the load hits them, then they drop pretty fast.
13.6 is about the limit for charging system to read, any higher, could be the sign of a dead or weak cell and it will probably be pretty warm.
I have the compufire system and I personally believe it is well worth the investment!

EX-member GWRRA PA Chapter E
Past VP Redline Riders
Member Patriot Guard Riders
Jmly is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 04:28 PM Thread Starter
Active Member
 
DOC1500's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Clarks Summit, Pennsylvania, USA
Model: 1999 1500 SE
Posts: 350
Post imported post

I'm taking the battery to advanced auto tomorrow to get load test done....

AND as far as "all them bright lights shinning" (smart a$$ )just kidding.....maybe the hids are drawing too much... did I mention goldwing electrical systems can suck








To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


2 COR.5:17 "Therefore, if anyone is in Christ, he is a new creation; the old has gone, behold the new has come"

FOR EVERYTHING IS OWNED BY GOD, AND DISTRIBUTED BY HIM, TO BE MANAGED BY US , FOR A VERY BRIEF TIME .
DOC1500 is offline  
post #13 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 04:35 PM Thread Starter
Active Member
 
DOC1500's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Clarks Summit, Pennsylvania, USA
Model: 1999 1500 SE
Posts: 350
Post imported post

dj norm wrote:
Quote:


Hey hey Stu

I had the same thought about the lights..........

OH sure, gang up on the guy with the 900+ leds ..

the cages DO see me coming..........and going for that matter ..


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


2 COR.5:17 "Therefore, if anyone is in Christ, he is a new creation; the old has gone, behold the new has come"

FOR EVERYTHING IS OWNED BY GOD, AND DISTRIBUTED BY HIM, TO BE MANAGED BY US , FOR A VERY BRIEF TIME .
DOC1500 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #14 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 04:40 PM
Member
 
Jmly's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Monongahela, Pennsylvania, USA
Year: 1998
Make: Honda
Model: GL1500 SEI Motortrike
Posts: 120
Post imported post

That means I need to get another 180 LED's on order pretty quickly, you got more than me!

EX-member GWRRA PA Chapter E
Past VP Redline Riders
Member Patriot Guard Riders
Jmly is offline  
post #15 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 09:59 PM
Still Learning
 
newday777's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Milford NH & Oceanside CA(N San Diego)SoCal USA
Model: 2008 GL1800 Level 4
Posts: 13,270
Garage
Post imported post

Doc
Looks good. Hope you get all them lights a working/fired up again!

Stu
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

John 14:6 Psalm 118:19-29
CMA Wings of Eagles-Escondido, Patriot Guard Ryder
+2008 Cabernet Red ABS/Airbag bought 6/2013 @16,000
+1983 ASPENCADE Barn find @36,000 to be sold
+1976 CB750K6 @25,000 was Dad's
Previous bikes
-1999 GL1500 ASPENCADE Red Sold barn find restored
-1999 GL1500 SE(@57k)(totaled by cagger @105,000) Feb 2013
-76 CB750K Red(new) sold @ 45k
-75 CB750K Blue(new) 9,000 mi Before cousin totaled it.
74 CB450 Burnt Orange(new) 9,000 miles sold
newday777 is offline  
post #16 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 11:10 PM
Senior Member
 
pwhoever's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chicago, Illinois, USA
Model: 1997 GL1500 2007 GL1800
Posts: 3,075
Garage
Post imported post

I had the exact same problem right after I installed a compufire. I was convinced it was a problem with the compufire but I looked further. I would always use a battery tender so I was sure that the battery was fully charged. The voltagewhile the bike was off was in the upper 12 volt range where it is supposed to be.It turns out that there was a bad cell in the battery. It was an AGM and was only about a year old but had a 2 year warranty. I tried to get Autozone and another place to load test it but they told me that the battery was too small to test it. I brought it back to Batteriesplus where I had originally bought the battery. They put it on their load tester and claimed it was good. They weren't interested in my story. I ended up going to another Batteriesplus store and this guy was much more helpful. He also did a test that only showed that the battery needed a charge. However he ended up just doing a warranty exchange. Once I got the new battery on there, it fired right up.

Did you happen to have a volt meter hooked up the the battery when you tried cranking it? I know that with my bad battery, the voltage would drop way down into the single digits when I hit the starter button. That is no where near enough to fire up the bike. Thats one way to load test it on your own....

You could also try jump starting the bike with a pair of jumper cables hooked up to a car battery and see if it starts. Make sure the car is off though. If it does start, then there is a really good chance that you have a bad battery.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mike K.
Honorary Wild Rhino- Thanks Fly!!


07 GL1800 - Crucible Orange Metallic
Premium Audio/Comfort/NAVI/ABS
Converted to California Sidecar Viper Trike.


Darkside #1659
pwhoever is offline  
post #17 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 11:43 PM Thread Starter
Active Member
 
DOC1500's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Clarks Summit, Pennsylvania, USA
Model: 1999 1500 SE
Posts: 350
Post imported post

YES, I did jump start it last weekend and it cranked right up. I let it run for 20 min then shut it off. 1hr later it started again....now last year had the same thing and dealer said there was nothing wrong . so I'll take it to advanced auto and see if they can load test. if bad then I guess it's back to battery shopping again.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


2 COR.5:17 "Therefore, if anyone is in Christ, he is a new creation; the old has gone, behold the new has come"

FOR EVERYTHING IS OWNED BY GOD, AND DISTRIBUTED BY HIM, TO BE MANAGED BY US , FOR A VERY BRIEF TIME .
DOC1500 is offline  
post #18 of 40 (permalink) Old 03-03-2012, 11:53 PM Thread Starter
Active Member
 
DOC1500's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Clarks Summit, Pennsylvania, USA
Model: 1999 1500 SE
Posts: 350
Post imported post

JMLY, youlive at the exact opposite corner of the state as me. you are just outside pitts and I'm just outside scranton.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


2 COR.5:17 "Therefore, if anyone is in Christ, he is a new creation; the old has gone, behold the new has come"

FOR EVERYTHING IS OWNED BY GOD, AND DISTRIBUTED BY HIM, TO BE MANAGED BY US , FOR A VERY BRIEF TIME .
DOC1500 is offline  
post #19 of 40 (permalink) Old 03-04-2012, 04:29 AM
Member
 
mainwiz3's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Countryside, Illinois, USA
Year: 1989
Make: GL1500
Model: Aspencade
Posts: 244
Garage
Send a message via Yahoo to mainwiz3
Post imported post

I had a bad battery one time took it to autozone all the guy needed to know was the CCA to test it.

Tell me it can't be done and I will make it happen if I can make or get the parts made
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Previous bikes
76 GL 1000
77 GL 1000
81 Interstate (Daily Bike)
81 Interstate ( Future standard with some twists)
82 Aspencade (restoration Project been sitting since 95 possibly trike)
Current
89 GL1500 Aspencade
mainwiz3 is online now  
post #20 of 40 (permalink) Old 03-04-2012, 07:20 AM
Senior Member
 
dj norm's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Shannon, Quebec, Canada
Year: 1997
Make: Honda
Model: Goldwing SE
Posts: 1,198
Send a message via MSN to dj norm
Post imported post

Mine is 200 cca

should be very close to that

Norm.

Arte et marte.
dj norm is offline  
Closed Thread

  Steve Saunders Goldwing Forums > Forums > Goldwing Technical Forum

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Steve Saunders Goldwing Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GL1500 won't crank unless in neutral Fritz_The_Cat Goldwing Technical Forum 6 07-26-2010 05:17 AM
GL1500 sometimes won't crank unless it's in neutral Fritz_The_Cat Goldwing Technical Forum 13 04-05-2010 04:50 AM
Won't crank after it warms up wildwest Goldwing Technical Forum 12 05-13-2009 04:05 PM
Bike Won't Crank fordman101 Goldwing Technical Forum 10 02-17-2009 07:37 PM
79 GL1000 Won't Crank Junior Goldwing Technical Forum 6 06-11-2008 11:36 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome