Steve Saunders Goldwing Forums

Steve Saunders Goldwing Forums (https://www.goldwingfacts.com/forums/)
-   Goldwing Technical Forum (https://www.goldwingfacts.com/forums/2-goldwing-technical-forum/)
-   -   GL1000 restore. No matter how long it takes (https://www.goldwingfacts.com/forums/2-goldwing-technical-forum/620305-gl1000-restore-no-matter-how-long-takes.html)

wajulia 07-02-2016 07:23 PM

GL1000 restore. No matter how long it takes
 
1 Attachment(s)
Hi all
A little nervous about this thread, I always liked watching threads of people who brought the readers through a whole restoration. Well, I just started one, and I started my thread. I am pretty sure I will finish the bike someday, but I am not so sure will take the time to document it all, but I promise I have all good intentions

So this is where I started, 1975 gl1000. It didn't run when I got it. PO said it had a major oil leak that had to be fixed ( I found it!)

Well here we go:surprise:

wajulia 07-02-2016 07:35 PM

1 Attachment(s)
So after just a few short weeks, this is where I am! I promised myself I wouldn't start any restoration until I got to a bare frame. Only ran into a few strange things. The handlebars don't seem to be stock, Don't the stock ones have a hole in the bottom so you can run wires through them. Mine don't. I spent a lot of time bagging and tagging and taking lots of pictures.

Some engine concerns (one big one). I will talk about it next post.

wajulia 07-02-2016 08:05 PM

1 Attachment(s)
So the engine-- this is confusing me, so any opinions are welcome. IF I don't think the engine is worth repairing, I will probably part the bike out and find another. I can't see finding an engine that's worth fixing nearby and I can't imagine buying one sight unseen.

Ok, I checked the compression, 75psi on all cylinders, what! That's just too low and too consistently low. So I checked the cam belt, and it was ok, I adjusted the valve lash, they were all to tight. I fixed it, and the compression went up to 85 psi for all the cylinders. Still to low, and too constant, I am thinking there must be something mechanically wrong, not just a tired engine.

I started tearing down the engine today, and the mystery continues. Took the heads off, found the oil leak. Someone was inside the engine before me. The head gasket on the left side was on inside out. That means it didn't seal the oil passage? On the bottom of the head (the port at the top of the picture below, house shaped passage). The right side head gasket looked original, so whoever was in there was changing a blown head Gasket? I will probably never know

So I put the heads on my bench combustion chamber up and filled them with alcohol. They have been sitting there for hour, no leaks through the valves. I was sure I would find some bent valves, but no

Inspected all the bores, No deep scratches, no ridge at all and I can even see remnants of cross hatching. I measured the bores and they are all 71.9x mm. I think that means the engine has not been bored

So at this point I am thinking my compression gauge is broken. The internals of this engine look really good

So what are your thoughts. Should I spend some money on this engine and bring it to a machine shop to check?

Bellboy40 07-03-2016 08:08 AM

I'm no engine expert, but I wouldn't condemn that engine yet. Those compression readings are low but I think not unreasonable for a cold engine that has been sitting unused for a while. They are all consistent so I think you have a good engine. Someone who knows more about this will be along shortly and give you a more definitive answer.

spiralout 07-03-2016 08:40 AM

If the carbs were still on the motor, did you hold them at wide open throttle when testing compression?

Mr Magic Fingers 07-03-2016 09:01 AM

Gona follow this thread... Best of luck!! Do us proud!


:smallpopcorn:


Tim

AZgl1800 07-03-2016 09:50 AM

876 Attachment(s)
I have seen/read of engines that had been lying fallow for a long period of time, and when tested for compression had compression values in the lower ranges like you just posted.

When they were cleaned up properly and put on the road, after some 1,000s of miles the compression readings returned to near or at normal.

I would not give up on that engine, just clean it up, and put it together like Honda intended for it to be.

I feel that it will be just fine.

DaveO430 07-03-2016 10:05 AM

No, the wiring does not run through the handlebars, they look like the OE bars to me. Don't worry about the engine, it will be fine.

wajulia 07-03-2016 10:12 AM

Well I said that I didn't trust my compression tester. My 40 year old compression tester didn't have the right adapters to fit in the gold wings spark plugs, so I went to harbor freight and bought a brand new one. That is the one that showed me around 80 psi on the engine

So I decided to test the compression tester. I got my one year old cub cadet ride on ( I love it if anyone is interested) and checked the compression . First with the old tester(it fit my lawn mower). 125psi, ok. Now with the brand new harbor freight unit, 80psi! Tried it a few more times, same results. I guess you get what you pay for!

That's kind of frustrating, now I don't know what the compression of that motor is. But from what I see, it looks really good. So I am going to keep going.

wajulia 07-03-2016 10:21 AM

Next steps
I am going to keep tearing down the engine, I want to check the engine in detail. I want to bring it to an engine builder in Frederick Maryland (anybody near there used any engine builders?). Have the bore,piston,rings crank bearings measured and fixed up if necessary.

Thoughts? Should I keep tearing it down or clean up the heads and leave well enough alone.

Next thread is a question about cam readings


All times are GMT -5. The time now is 05:26 PM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Shoutbox provided by vBShout v6.2.1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome