Cranking power issues - Steve Saunders Goldwing Forums

 2Likes
  • 2 Post By Wingless bob
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 (permalink) Old 03-06-2019, 12:48 PM Thread Starter
Junior Member
 
Wingless bob's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: Las vegas
Year: 1980,83,84,85
Make: Honda
Model: Um, the stripped one
Posts: 15
Cranking power issues

Hey guys, got a question I just had happen.i got my bike running pretty well and idling great. Starts up quick too. My issue I'm having though is when I have the kill switch on meaning no spark, the bike cranks awesome when I hit the starter (found that out by accident lol) when I have the kill switch off meaning spark, the starter has a hard time cranking the bike over like the battery is dead. I'm using an oversized new battery since I had it laying around, and I've tried multiple others with same results. Is there a reason why this happens and is there a fix. Also what would be the best battery to get for the bike? Btw it's an 84 1200 in an 83 1100 frame with wiring from the 83 if that helps. Thanks in advance guys.
Wingless bob is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 03-06-2019, 01:06 PM
mod-erator
 
DaveO430's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Amity, Arkansas, USA
Model: 2010 GL1800
Posts: 24,079
Garage
What did you do with the ignition? If you left the 1200 pulse unit on it the timing is probably too far advanced.

With no God over the state, the state then becomes not the defender of liberty but the definer of liberty.


NRA endowment life member
Wild Rhino Arkansas chapter
2010 1800 pearl yellow

If I disagree with you it's simply because you're wrong.
DaveO430 is online now  
post #3 of 6 (permalink) Old 03-06-2019, 01:55 PM Thread Starter
Junior Member
 
Wingless bob's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: Las vegas
Year: 1980,83,84,85
Make: Honda
Model: Um, the stripped one
Posts: 15
It is the 84 1200, I was under the impression that I could use the 84 pulse unit since it is I the same spot, back of the motor. I do have the 1100 pulse unit, should I install that on the 1200 motor? I don't have the ignition coils for the 1200 or I would try that.
Wingless bob is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 (permalink) Old 03-06-2019, 04:14 PM
mod-erator
 
DaveO430's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Amity, Arkansas, USA
Model: 2010 GL1800
Posts: 24,079
Garage
That's where your problem is. You need to either put the 1100 pulse unit in it or change to the 1200 ignition control module. The coils don't matter.

With no God over the state, the state then becomes not the defender of liberty but the definer of liberty.


NRA endowment life member
Wild Rhino Arkansas chapter
2010 1800 pearl yellow

If I disagree with you it's simply because you're wrong.
DaveO430 is online now  
post #5 of 6 (permalink) Old 03-06-2019, 04:49 PM Thread Starter
Junior Member
 
Wingless bob's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: Las vegas
Year: 1980,83,84,85
Make: Honda
Model: Um, the stripped one
Posts: 15
Ah thank you for the help, will be going home and trying that soon, will let you know how it turns out.
Wingless bob is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-16-2019, 10:39 AM Thread Starter
Junior Member
 
Wingless bob's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: Las vegas
Year: 1980,83,84,85
Make: Honda
Model: Um, the stripped one
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by DaveO430 View Post
That's where your problem is. You need to either put the 1100 pulse unit in it or change to the 1200 ignition control module. The coils don't matter.
Just wanted to give an update, put the 83 pulse generator on the 84 motor ( what a pain) put everything back together and it fired right up. No slow start sounding like a dead battery or anything. It actually sounds good enough to start thinking about a test ride. Thank you for the help dude.
Wingless bob is offline  
Reply

  Steve Saunders Goldwing Forums > Forums > Goldwing Technical Forum

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Steve Saunders Goldwing Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starter spins w/o cranking engine. Which part is bad? newbiker Goldwing Technical Forum 13 12-31-2007 09:16 AM
Next issue..not cranking solved RB Goldwing Technical Forum 17 11-12-2007 09:29 AM
NO cranking issue solved RB Goldwing Technical Forum 4 03-17-2007 05:50 PM
1500 not cranking Derek Goldwing Technical Forum 19 04-25-2006 08:59 PM
When cranking=Weak or no spark ? zonk3939 Goldwing Technical Forum 5 02-12-2006 07:55 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome