Steve Saunders Goldwing Forums

Steve Saunders Goldwing Forums (https://www.goldwingfacts.com/forums/)
-   Goldwing Technical Forum (https://www.goldwingfacts.com/forums/2-goldwing-technical-forum/)
-   -   Rear drive clicking at slow speed. After changing tire '89 GL1500 (https://www.goldwingfacts.com/forums/2-goldwing-technical-forum/667089-rear-drive-clicking-slow-speed-after-changing-tire-89-gl1500.html)

steve60usa 04-24-2019 07:01 PM

Rear drive clicking at slow speed. After changing tire '89 GL1500
 
What do people use in place of Honda molly 60? I used molly mixed with super sticky Wurth German grease and I think my drive pins are clicking on my 89 GL1500

DBohrer 04-24-2019 07:56 PM

Just to state what Honda recommends............

The 1988 - 1989 Honda Service Manual recommends using "Multipurpose" grease on the drive pins, drive shaft and pinion splines.

The later year manuals recommend Moly 60 or equivalent.

Are you sure its the drive pins doing the clicking....and ...not something else misaligned causing the clicking....??

OnaWingAndaPrayer 04-24-2019 08:52 PM

I'd maybe have a look about the rear brakes. I dont really see why the pins would click.

redwing52 04-24-2019 11:23 PM

Did you use lubricant on the final drive flange spline? That is the flange that has the pins attached. If you do not lube the spline that goes in to the final drive it will click for sure. I had that exact issue right down to the slow speed only. :)

glhonda 04-25-2019 01:26 AM

Loosen and re-tighten the bolts that hold the final drive to the swing arm.

redwing52 04-25-2019 01:55 AM

Quote:

Originally Posted by glhonda (Post 5837649)
Loosen and re-tighten the bolts that hold the final drive to the swing arm.

AS\s said. Also while it is loose it might help if you spin the rear wheel to help it center up if that is the issue. Especially if the click is like 4 times faster than the wheel is turning. Good thought GL. :)

glhonda 04-25-2019 12:27 PM

Quote:

Originally Posted by redwing52 (Post 5837651)
Good thought GL. :)

It's not GL. It's gl. GL was my Dad....... :ROFL:

steve60usa 04-25-2019 07:58 PM

I did lube the splines where the hub with the pins mate with the splines on the final drive. When it is cool, it doesn’t make noise. After a few miles, I can hear it when I am going super slow. I don’t hear anything at faster speeds. I guess I have to pull the rear wheel again. As you all know, it isn’t a picnic doing that. I use the method where you pivot the hitch and all the trunks up out of the way. I used the stethoscope with it on the center stand and in gear running and it isn’t the brakes. It also isn’t as noticeable unless you are riding it.

dadztoy 04-25-2019 09:08 PM

Sure sounds to me like the driveshaft splines need lube - have heard that sound before on many a 1500...

MICK MACK 04-25-2019 10:09 PM

which driveshaft splines? the ones in the U joint or the ones on the Final Drive? the pins? cant see how they would click? they are a pretty solid fit in their holes and the pins are chrome plated and have to be HARD . I took mine apart and they were dry dry dry with rust in the holes. never enough time to do it right the FIRST TIME.... but ALWAYS time to do IT AGAIN . when everything is done... there is ALWAYS ONE MORE THING TO DO.

redwing52 04-26-2019 12:02 AM

Quote:

Originally Posted by steve60usa (Post 5837767)
I did lube the splines where the hub with the pins mate with the splines on the final drive. When it is cool, it doesnít make noise. After a few miles, I can hear it when I am going super slow. I donít hear anything at faster speeds. I guess I have to pull the rear wheel again. As you all know, it isnít a picnic doing that. I use the method where you pivot the hitch and all the trunks up out of the way. I used the stethoscope with it on the center stand and in gear running and it isnít the brakes. It also isnít as noticeable unless you are riding it.

How about this CAREFULLY. Put the bike on the centerstand while it is acting up. Start the engine and duplicate the speed just spinning the wheel. Does it make noise freewheeling like that? Apply some load by applying brake. Does it click then? That brings up another question. Driving down the road with the bike clicking apply slight brake. Does it stop clicking when you apply brake. Apply brake and use some throttle to overcome the brake. Any better. Don't overlook what gl mentioned. If the final drive is not entered it might click where the spline meets. That is any easy try. Loosen 4 bolts a few turns and sping the wheel or start the engine to spin the wheel. Tighten back up. Like Dave B says, Easy stuff first. :)

Bike...and Dennis 04-26-2019 01:44 AM

I've heard wheel bearings "click".

And they would probably stay quiet until the grease warms up a bit.

ALEX BERECZKY 04-26-2019 01:57 PM

How many miles on the bike?


At around 100k the Rubber Dampeners (inside the rear hub) wear out, which leads to Slop between the mating Aluminum Blocks (which themselves wear out too)... Could be that slop results in noise, as the drive-line oscillates between the ends of that new big mating gap in parts.


http://www.valkparts.de/WebRoot/Stor...-WA0012_ml.jpg


https://goldwingdocs.com/forum/downl...p?id=28581&t=1

steve60usa 04-26-2019 09:47 PM

It has 71000 miles on it. I am definitely going to try to loosen the bolts where the rear drive bolts to the swing arm. If that has the ability to rotate a little, bring out of alignment would be the noise I am hearing. When I spin the rear wheel by hand, it is quiet and smooth.

DBohrer 04-28-2019 12:24 PM

At 71,000 miles rubber dampers are not the issue...............!

rayjoe 04-28-2019 02:23 PM

goldwing
 
Since no one has mentioned it, have you checked for rocks or a nail head in your tire?


Rayjoe

dadztoy 04-28-2019 04:27 PM

Quote:

Originally Posted by MICK MACK (Post 5837817)
which driveshaft splines? the ones in the U joint or the ones on the Final Drive? the pins? cant see how they would click? they are a pretty solid fit in their holes and the pins are chrome plated and have to be HARD . I took mine apart and they were dry dry dry with rust in the holes. never enough time to do it right the FIRST TIME.... but ALWAYS time to do IT AGAIN . when everything is done... there is ALWAYS ONE MORE THING TO DO.

In the final drive at the opposite end of the drive shaft from universals- replaced several final drives of friends bikes due to lack of lubrication over an extended period of time... Last one I did required drive shaft and rear end replacement due to excessive wear... Honda's Moly Paste will work fine back there... I would lube it at every tire change or at least every other tire change on a 1500...

Les


All times are GMT -5. The time now is 12:37 AM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Shoutbox provided by vBShout v6.2.1 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome