Steve Saunders Goldwing Forums banner
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 23 Posts

·
Premium Member
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter · #1 ·
imported post

this is my first post,
after starting in the am after off choke,i take off with my 1985 aspy will popp and backfire till i get over 3000 rpm,i was trying to get the carbs sync before we did that we did a compression check 3 cyls has 180lbs.1 cyl had 130 lbs we added oil and it cam eup to 180 like the rest,i have taken the carbs apart twice and cleaned them,still having the same issue,and it seems to be getting worse since the mornings are getting colder
sorry for the long post any ideas thank you
 

·
Premium Member
Joined
·
270 Posts
imported post

Take a close look at the o-rings where the intakes mate up to the cylinder heads. They will flatten out over time and tend to cause a leak issue which can be worse when cold and as everything warms up, the problem can go away. The best source for carb parts is Randakk's...... Good Luck!
 

·
Still Learning
Joined
·
13,274 Posts
imported post

A good test for vacuum leaks is an unlit Propane torch on low setting. If the rpms increase you found the leak(s).
 

·
Still Learning
Joined
·
13,274 Posts
imported post

ole wing wrote:
this is my first post,
after starting in the am after off choke,i take off with my 1985 aspy will popp and backfire till i get over 3000 rpm,i was trying to get the carbs sync before we did that we did a compression check  3 cyls has 180lbs.1 cyl had 130 lbs we added oil and it cam eup to 180 like the rest,i have taken the carbs apart twice and cleaned them,still having the same issue,and it seems to be getting worse since the mornings are getting colder
sorry for the long post any ideas thank you
More info needed.

How did you clean the carbs?
What is the history of the bike?

Pull the plug wires and caps and inspect for corrosion. Replace with new 7mm bulk wire, 6' cut to 18" ea. New NGK spark plug caps. Ambient moisture will get in the cracks of old wires and plug caps and you will get the popping, hard starting while cold and smooth out as engine heat warms up and dries the moisture in the cracks out.
 

·
Premium Member
Joined
·
1,215 Posts
imported post

How long are you running with the choke on ? My 1200 needs a little choke when still cold or it will cough/stumble, the colder the longer it needs it. Just a thought.

Jim
 

·
Premium Member
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter · #8 ·
imported post

i took the carbs apart but left left them on the plenum,i took out the all the needles and float valves and cleaned them with a very thin wire,the history for the bike was the po left it uncovered and tank full of fuel for the 3 years,he lost the title and b.o.s
he left it for dead
 

·
Premium Member
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter · #9 ·
imported post

i had the issue before it started to get colder,but not as bad,i was reading in this forum about shimming up the needle valve with the correct part numberwasher from home depot for the part i can say this did not cure this issue,so i returned it back the way it was
 

·
Still Learning
Joined
·
13,274 Posts
imported post

My 83 was neglected that way for 13 years in a hot garage. 3 months of restoration.
b.o.s.?
 

·
Still Learning
Joined
·
13,274 Posts
imported post

Have you inspected the plug wires yet? Replaced the plugs with new NGK plugs?
 

·
Still Learning
Joined
·
13,274 Posts
imported post

ole wing wrote:
i took the carbs apart but left left them on the plenum,i took out the all the needles and float valves and cleaned them with a very thin wire,the history for the bike was the po left it uncovered and tank full of fuel for the  3 years,he lost the title and b.o.s
he left it for dead
This may be the problem. Improperly cleaning the carbs. They need a total take every piece apart and boiling to clean or a Carb cleaner dip soak for 24 hrs. Many little ports that get gummed up that you missed. Little fuel ports through the Plenum.
 

·
Premium Member
Joined
·
34 Posts
Discussion Starter · #17 ·
imported post

now today we have a new issue,,going along all the lites and gauges started to shut off and turn on and then it just quit i checked the cables and cleaned them then the bike started right up,did not do it again till i was almost home and it just shut right off no lites nothing ,any help thanks
 

·
Administrator
1987 GL1200 Interstate
Joined
·
23,394 Posts
imported post

OK, the shutting off could be a few things. Ignition switch, main (dogbone) fuse, wires on top of the starter relay, loose or broken connection just about anywhere in the ignition circuit.

Most likely, on top of the relay, but since you're already there, change the main fusetoo.

In an earlier post you said the PO drilled the plenum. What exactly does that mean?
 

·
Premium Member
Joined
·
1,215 Posts
imported post

I would definitely replace the dogbone fuse with a 30 amp automotive blade type. I used a water resistant one.

Jim
 
1 - 20 of 23 Posts
Status
Not open for further replies.
Top