Steve Saunders Goldwing Forums banner
Status
Not open for further replies.

Nigdy nie używaj WD-40 do połączeń elektrycznych.

1 reading
306K views 65 replies 41 participants last post by  countryboy843  
#1 · (Edited by Moderator)
zaimportowany post

Ciągle czytam, jak dobrze myślący ludzie mówią innym, żeby używali WD-40 do czyszczenia połączeń elektrycznych i przełączników. Od ponad 40 lat majsterkuję przy samochodach, ciężarówkach, motocyklach itp. i jak dotąd jedynym dobrym zastosowaniem, jakie znalazłem dla WD-40, jest osuszanie nasadki rozdzielacza zawierającej wodę. Daj swoje WD-40 sąsiadowi lub osobie, której nie lubisz, abyś nie był kuszony do używania go samemu.

Środek do czyszczenia styków lub w ostateczności rozcieńczalnik do lakierów lub alkohol skażony powinien być jedyną rzeczą, której używasz do czyszczenia styku elektrycznego. WD-40 nigdy nie powinno być używane w pobliżu czegokolwiek, co chcesz, aby pozostało ruchome przez dłuższy czas. W ciągu kilku miesięcy WD-40 zamienia się w lepką substancję, która przyciąga wszelkiego rodzaju kurz i brud.

Tak, na chwilę uwolni przełącznik. Ale pamiętaj, że lekki olej maszynowy też to zrobi. Żadnego z nich nie chcesz na swoim styku elektrycznym, zwłaszcza na tych, które się poruszają, jak w przełączniku. Podobnie jak mydło i woda, nafta, benzyna i tak dalej. Rzeczywistość jest taka, że tylko środki do czyszczenia styków powinny być używane na stykach. Jakby do tego zostały stworzone.

Teraz jest około miliona ludzi, którzy się ze mną nie zgodzą i to jest w porządku. Każdy z nas ma prawo do własnego zdania. Tylko proszę, nie mówcie jakiejś niczego nie podejrzewającej duszy, żeby używała WD-40 na stykach elektrycznych i przełącznikach. Używajcie go dalej sami. Będziecie, bo za kilka miesięcy, kiedy zamieni wasz przełącznik w magnes na brud, będziecie musieli go ponownie nałożyć. To w porządku. Ale proszę, nie sugerujcie innym, żeby robili to samo.

Ok, moja tyrada się skończyła... niech rozpoczną się gry...

Save
#2 ·
zaimportowany post

Kiedyś powiedziano mi, że WD40 oznacza "wypieranie wody przez 40 dni". Ta historia mówi, że został opracowany przez wojsko do nasadek rozdzielaczy, które przez długi czas stały nieużywane. Nie wiem, na ile to prawda. Znam facetów, którzy uważają, że jest to uniwersalne rozwiązanie dla wszystkiego. Nie ja.

To niezbyt dobry smar i niezbyt dobrze radzi sobie z poluzowaniem zardzewiałych lub skorodowanych elementów złącznych. Moim zdaniem.

Save
#5 ·
zaimportowany post

produkują produkt przeznaczony tylko do czyszczenia zacisków elektrycznych

działa świetnie, nigdy nie używam wd-40, spowoduje zwarcie i stopi wtyczkę

Save
#7 ·
zaimportowany post

Chciałbym usłyszeć, co gsmaclean lub sandiegobrass mają do powiedzenia na ten temat. Wiele osób używa WD40 w elektronice i przysięga na to. Chciałbym uzyskać ostateczną odpowiedź od kogoś, kto jest uprawniony do udzielenia takiej odpowiedzi.

#9 ·
zaimportowany post

WD40 czyści mocno skorodowane lub utlenione styki znacznie szybciej i lepiej niż zwykły środek do czyszczenia styków, który jest zbyt delikatny, aby skutecznie wyczyścić naprawdę brudny styk.

Pozostawia jednak lepką maź, która ma tendencję do zbierania brudu.

Najlepszym rozwiązaniem jest użycie WD40 do oczyszczenia styku i sprawdzenie go w ciągu kilku następnych dni, aby upewnić się, że drugie czyszczenie nie jest potrzebne (w moim przypadku zdarzyło się to dwukrotnie), a następnie w ciągu tygodnia użycie droższego środka do czyszczenia styków, aby zmyć pozostałe WD40 i pozostałości, pozostawiając czyste styki, które będą działać dłużej.

Save
#10 ·
zaimportowany post

Zawsze używałem WD-40 do czyszczenia połączeń elektrycznych i nigdy nie miałem problemu.

Przy 12-14 V DC jest elektrycznie nieszkodliwy.

Brud/pył/brud zbierze się niezależnie od tego, co jest używane lub nie.

"Water Displacement - Formula 40", jak to znam. Ochrona skóry samolotu aluminiowego z II wojny światowej.

Save
#11 ·
zaimportowany post

Dlaczego więc zatrzymali się na 40? :surprised:

Save
#12 ·
zaimportowany post

Nie wiem, ale musiało być lepiej niż Formuła 30... :D

Save
#14 ·
zaimportowany post

Powinieneś zobaczyć, co WD-40 zrobi z mechanizmem blokującym w rewolwerze. Mieliśmy stałą zasadę. Jeśli właściciel użył go do WD-40, nie zaakceptowalibyśmy go jako wymiany za żadną cenę.

Save
#16 ·
zaimportowany post

Rudy napisał:
Powinieneś zobaczyć, co WD-40 zrobi z zamkiem w rewolwerze. Mieliśmy stałą zasadę. Jeśli właściciel użył go do WD-40, nie przyjęlibyśmy go jako wymiany za żadną cenę.
Co to robi?

#17 ·
zaimportowany post

Ktoś wysłał mi długą listę rzeczy, do których WD-40 jest dobry, znajdę ją i opublikuję, jeśli nikt inny tego nie zrobi... Mogę się mylić, ale... Tak, WD-40 oznacza "water displacement" (wypieranie wody) 40th formula (40. formuła)... Został stworzony dla firmy Convair, aby chronić zewnętrzne powłoki rakiet Atlas przed rdzewieniem... Pracownicy tego małego zakładu zaczęli zabierać małe butelki do domu, tak naprawdę je kradnąc... W 1958 roku WD-40 zostało wprowadzone na rynek dla ogółu społeczeństwa...

Nigdy nie został opatentowany ani nie złożono wniosku patentowego... Powodem tego jest to, że jeśli opatentujesz coś, musisz powiedzieć, jak to zrobiłeś, plus składniki, które zawiera... Nazwa WD-40 została zarejestrowana jako "Znak towarowy", dlatego nikt nie może legalnie używać tej nazwy... To samo dotyczy Coca-Coli... Oto trochę więcej informacji na temat WD-40...

http://en.wikipedia.org/wiki/WD-40

Teraz z praktycznych doświadczeń z WD-40 dowiedziałem się na własnej skórze, żeby nie używać go w silnikach elektrycznych dmuchaw...:shock: Mieliśmy uroczego małego Dodge'a Challengera, był za darmo, z uszkodzeniami nadwozia i przodu... 250,00 $ później był na drodze... Miał świetne zużycie paliwa, miał system klimatyzacji, który zamroziłby cię z niego... Pewnego roku pojechaliśmy do panhandle, jadąc wygodnie, nie mieliśmy pojęcia, jak gorąco było na zewnątrz, dopóki nie zatrzymaliśmy się w Parku Narodowym... Wyszliśmy i prawie zemdleliśmy... W samochodzie było 65 stopni, na zewnątrz 114 w cieniu i nie było cienia!!!!!

OK, silnik dmuchawy klimatyzacji zaczął wydawać szlifujący dźwięk... Wszedłem w podłogę, usunąłem rurę wentylacyjną, widziałem szczotki... O tak, kochanie, jesteśmy w domu... Wziąłem moją niezawodną puszkę WD-40, dałem szczotkom i łożysku małą dawkę... sięgnąłem w górę, przekręciłem kluczyk, włączyłem silnik dmuchawy... Czy możesz powiedzieć Płomienie wystrzeliwujące dwa stopy prosto w twoją twarz??????... Miałem okulary, które uratowały moje oczy, ale moi współpracownicy przez miesiące żartowali ze mnie, że nie mam brwi... Jedna mała iskra, a gdybym nie nosił okularów, mógłbym teraz nie widzieć zbyt dobrze...

Save
#22 ·
zaimportowany post

Czy to prawda, że WD27 był później sprzedawany jako Diet Coke?;)

Save
#25 ·
zaimportowany post

redbaron napisał:
...Wziąłem moją niezawodną puszkę WD-40, dałem szczotkom i łożysku mały strzał... sięgnąłem w górę, przekręciłem kluczyk, włączyłem silnik dmuchawy... Czy można powiedzieć Płomienie wystrzeliwujące dwa stopy prosto w twoją twarz??????...
Obwiniłbym za to propelent w puszce. Opary uwięzione w silniku elektrycznym - iskra - kaboom. Cieszę się, że nie odniosłeś żadnych poważnych obrażeń.

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.